Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY

Monetáris politikai döntések

2024. június 6.

A Kormányzótanács a mai napon úgy határozott, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 25 bázisponttal csökkenti. Az inflációs kilátásokra, az inflációs alapfolyamat dinamikájára és a monetáris politikai transzmisszió erősségére vonatkozó aktualizált értékelés alapján most már helyénvaló a monetáris politikai restrikció fokának mérséklése, miután a kamatokat kilenc hónapon keresztül állandó szinten tartottuk. A Kormányzótanács 2023. szeptemberi értekezlete óta az infláció több mint 2,5% százalékponttal esett, az inflációs kilátások markánsan javultak. Lazult az inflációs alapfolyamat is, ami alátámasztja az ároldali nyomás gyengülésére utaló jeleket, és hogy az inflációs várakozások az összes időtávon visszaestek. A monetáris politika restriktíven tartotta a finanszírozási feltételeket, ami a kereslet visszafogása és az inflációs várakozások szilárd rögzítése révén nagy szerepet játszott az infláció levitelében.

Ugyanakkor az elmúlt negyedévekben elért előrelépés ellenére a belföldi ároldali nyomás továbbra is erős, mivel a bérnövekedés üteme megemelkedett, ezért az infláció a jövő év nagyobb részében előreláthatólag még a célérték fölött marad. Az eurorendszernek mind a teljes inflációra, mind a maginflációra vonatkozó legutóbbi szakértői prognózisait 2024 és 2025 tekintetében felfelé korrigálták a márciusi prognózisokkal összehasonlítva. A szakértők most 2024-ben átlagosan 2,5%-os, 2025-ben 2,2%-os, 2026-ban pedig 1,9%-os teljes inflációt prognosztizálnak. Az energia- és élelmiszerárak nélkül vett inflációs prognózis 2024-ben átlagosan 2,8%, 2025-ben 2,2%, 2026-ban pedig 2,0%. A gazdasági növekedés 2024-ben várhatóan 0,9%-ra, 2025-ben 1,4%-ra, 2026-ban pedig 1,6%-ra erősödik.

A Kormányzótanács eltökélt szándéka, hogy biztosítsa az infláció időben való visszatérését a középtávú 2%-os céljához. Az irányadó kamatlábakat megfelelően restriktív szinten tartja mindaddig, ameddig csak szükséges a cél eléréséhez. A Kormányzótanács továbbra is adatfüggő és értekezletről értekezletre való megközelítést követ majd, amikor meghatározza a restrikció megfelelő szintjét és időtartamát. Kamatdöntései konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak majd a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében. A Kormányzótanács előzetesen nem köteleződik el egy bizonyos kamatpálya mellett.

A Kormányzótanács ma azt is megerősítette, hogy az eurorendszernek a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti értékpapír-állományait a második félév folyamán átlagosan havi 7,5 milliárd €-val csökkenteni fogja. A PEPP-állományok csökkentési módozatai nagyjából az eszközvásárlási programnál (APP) alkalmazottaknak felelnek meg.

Az EKB irányadó kamatlábai

A Kormányzótanács úgy döntött, hogy az EKB három irányadó kamatlábát 25 bázisponttal csökkenti. Ennek megfelelően az irányadó refinanszírozási műveletek, az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlábai 2024. június 12-i hatállyal 4,25%-ra, 4,50%-ra, illetve 3,75%-ra csökkennek.

Az eszközvásárlási program (APP) és a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP)

Az APP-portfólió egyenletes, kiszámítható ütemben csökken, ahogy az eurorendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra.

A Kormányzótanács 2024. június végéig folytatja az PEPP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztések teljes egészében való újrabefektetését. A második félév folyamán átlagosan havi 7,5 milliárd euróval csökkenti a PEPP-portfóliót. A Kormányzótanács szándéka, hogy 2024 végén a PEPP alatti újrabefektetést beszünteti.

A Kormányzótanács a jövőben is rugalmasan kezeli a PEPP-portfólióban esedékessé váló visszaváltások újbóli befektetését abból a célból, hogy elhárítsa a monetáris politikai transzmissziós mechanizmust a pandémia kapcsán érintő kockázatokat.

Refinanszírozási műveletek

Ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékelni fogja, hogy a célzott hitelműveletek és a folyamatban levő visszafizetésük miként járul hozzá monetáris politikájának alapállásához.

***

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2%-os céljához, és hogy megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamika elhárításához, amely komolyan fenyegeti a monetáris politikának az összes euroövezeti országba való transzmisszióját, lehetővé téve így a Kormányzótanács árstabilitási megbízatásának eredményesebb teljesítését.

Az EKB elnöke ma délután 14:45-kor (CET) kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

A Kormányzótanácsban egyeztetett pontos megfogalmazás az angol verzióban érhető el.

KAPCSOLAT

Európai Központi Bank

Kommunikációs Főigazgatóság

A sokszorosítás a forrás megnevezésével engedélyezett.

Médiakapcsolatok