content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Pénzforgalom, piacok

A biztonságos fizetés mindnyájunknak életbevágóan fontos

Az euroövezeti fizetésforgalom hatalmas infrastruktúrára épül, amelynek köszönhetően a pénz és az eszközök biztonságban átmozgathatók egyik pontról a másikra. Ennek a hálózatnak egy részét az EKB irányítja, más részét pedig figyelemmel kíséri.

Emellett a pénzügyi piacokon is rajta tartjuk a szemünket. Innen származnak azok az információk, amelyeket alapfeladatunk, a gazdasági növekedést elősegítő árstabilitás fenntartásához figyelembe veszünk.

Digitális euro

Az új technológia átalakítja fizetési szokásainkat. Gondoskodunk róla, hogy az euroövezetben élők továbbra is szabadon hozzáférjenek egyetemesen elfogadott és kockázatmentes fizetőeszközhöz, amely éppen olyan, mint a készpénz, de digitálisan lehet vele fizetni.

Bővebben a digitális euróval kapcsolatos projektről

TARGET szolgáltatások

Az EKB és az euroövezeti nemzeti központi bankok több pénzügyi piaci infrastruktúrát üzemeltetnek, amelyekkel Európa-szerte biztosítják a készpénz, az értékpapírok és a fedezetek szabad áramlását. Ezeket együttesen TARGET-szolgáltatásoknak nevezzük.

Mit értünk TARGET-szolgáltatás alatt?

Azonnali fizetés

Általános elvárás, hogy a pénz ugyanolyan gyorsan mozogjon, mint az e-mail. Ezért arra törekszünk, hogy minden euroövezeti polgár számára elérhető legyen az azonnali fizetés. A bankoknak kínált TIPS elnevezésű, azonnali fizetéselszámolási szolgáltatásunkkal az euroövezeti lakosok másodpercek alatt átutalhatják a kívánt összeget.

Mi a TIPS?

Rövid lejáratú eurokamatláb (€STR)

2019 októberében elindítottuk az €STR új referencia-kamatlábat, amely azt az árat tükrözi, amelyet a bankok az egymástól felvett egynapos hitel után fizetnek. A pénzügyi piacok várhatóan 2021 végére teljesen áttérnek az új kamatlábra.

Rövid lejáratú eurokamatláb (€STR)

Fedezet

Amikor a bankok hitelt vesznek fel az EKB-tól, megfelelő fedezetet kell biztosítaniuk. Olvasson tovább, ha tudni szeretné, mit fogadunk el fedezetül, és ha érdeklik a kapott fedezettel kapcsolatos statisztikák.

Bővebben a fedezetről

Kiberreziliencia

A kibertámadások nemcsak az egyes bankokra, hanem az egész pénzügyi szektorra veszélyesek. Ezért különös figyelmet fordítunk a reziliencia, azaz az alkalmazkodóképesség megerősítésére, és többféle kezdeményezéssel segítjük a pénzügyi ágazatot a védekezésben és felkészültségben.

Mi a kiberreziliencia?

Innováció

A pénzügyi szektorbeli innováció komoly előnyökkel kecsegtet. Vizsgáljuk a különféle újításokat, valamint ezek tényleges és lehetséges hatásait a pénzügyi piacok működésére. Figyelünk rá, hogy a technológiai transzformáció ne menjen az integráció és a stabilitás rovására.

Pénzügyi innováció

A piaci infrastruktúráról és a fizetésforgalomról egyszerűen

Három percben bemutatjuk, hogyan könnyíti meg mindennapjainkat az európai piaci pénzforgalmi és értékpapír-elszámolási infrastruktúra, még ha nem is minden esetben nyilvánvaló. Lehetővé teszi az integrációt.

Videó megtekintése

Kísérje figyelemmel a fejleményeket!

A pénzforgalmi és piaci infrastruktúrával kapcsolatos legújabb hírekért kövessen minket külön csatornáinkon! 

BŐVEBBEN

Európai szintű együttműködés

Piaci kapcsolattartó csoportok

Intézkedéseink zökkenőmentes és hatékony végrehajtása érdekében többféle piaci kapcsolattartó csoportot felállítottunk. Ezek révén számos piaci szereplővel cserélhetünk eszmét, és szorosabban nyomon követhetjük a világban zajló pénzügyi piaci folyamatokat.

Piaci kapcsolattartó csoportok

Nyilvános konzultációk

Rendszeresen összegyűjtjük a pénzügyi piacokat érintő döntésekhez és kezdeményezésekhez fűződő észrevételeket. A közvetlen kapcsolat révén figyelembe tudjuk venni a piaci szereplők és egyéb érdekeltek meglátásait.

Aktuális és régebbi nyilvános konzultációk
Nem szakértő? Nézze meg a kisokost!
További tudnivalók
Mi a TARGET2?

Ebben a szekcióban található oldalak