Întrebări frecvente privind reproiectarea bancnotelor euro
Ultima actualizare: 15 iulie 2025
Î1. De ce avem nevoie de bancnote noi?
Toate băncile centrale își optimizează periodic bancnotele sau elaborează altele noi pentru a descuraja falsificatorii. Prima serie de bancnote euro a fost introdusă cu peste 20 de ani în urmă, iar cea de-a doua a început să intre în circulație în 2013. Ne aflăm, în prezent, într-un proces de elaborare a viitoarelor bancnote euro. Cu această ocazie, bancnotele noastre vor deveni mai atractive, mai accesibile și mai incluzive pentru toți europenii, inclusiv pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Dorim, de asemenea, ca bancnotele euro să fie cât mai durabile și mai ecologice posibil, motiv pentru care analizăm posibilitățile de reducere a impactului lor asupra mediului.
Î2. De ce avem nevoie de o nouă concepție grafică a bancnotelor?
Bancnotele euro reprezintă un simbol vizibil și tangibil al integrării europene și este responsabilitatea noastră să le menținem la zi. După mai bine de 20 de ani de la introducerea primelor bancnote euro, revizuim actualmente concepția grafică a acestora, ca parte a unui proces periodic de elaborare. În conformitate cu strategia Eurosistemului privind numerarul, ne propunem să elaborăm bancnote euro atractive, cu care cetățenii europeni să se poată identifica.
Î3. De ce acum? Este acesta momentul potrivit pentru a elabora o nouă serie de bancnote?
Este nevoie de mai mulți ani pentru a elabora, a produce și a pune în circulație bancnote noi în întreaga zonă euro. De regulă, se introduc bancnote noi o dată la zece-cincisprezece ani pentru a spori securitatea și reziliența acestora și pentru a rămâne cu un pas înaintea falsificatorilor. Este important să demarăm procesul suficient de devreme pentru a fi gata în momentul în care se va lua decizia de a lansa o nouă serie.
Î4. Cum se desfășoară procesul de reproiectare a noilor bancnote?
Reproiectarea bancnotelor euro constă în două etape consecutive:
- selectarea temelor și motivelor viitoare pentru bancnotele euro:
- am comandat un studiu pentru a consulta cetățenii europeni în cadrul unor grupuri de reflecție și a afla opiniile lor despre posibile teme viitoare. Rezultatele au stat la baza etapelor ulterioare;
- Consiliul guvernatorilor BCE a preselectat șapte teme, care au inclus șase propuneri din partea Grupului consultativ tematic (un grup de experți desemnați de băncile centrale naționale din Eurosistem și numiți de BCE);
- cetățenilor europeni li s-a oferit posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la cele șapte teme preselectate într-un sondaj realizat de o companie externă de studii în toate țările din zona euro și într-un sondaj online efectuat de BCE;
- din lista de teme preselectate, Consiliul guvernatorilor a ales două teme posibile pentru bancnotele viitoare, ținând cont de rezultatele sondajelor;
- ulterior, din propunerile elaborate de Grupul consultativ pentru motive (grup de experți înființat de BCE), Consiliul guvernatorilor BCE a selectat motive pentru ilustrarea temelor posibile;
- elaborarea de noi elemente grafice pentru bancnotele euro:
- după selectarea de către Consiliul guvernatorilor BCE a noilor teme și motive posibile, a fost lansat un concurs de grafică;
- cetățenilor europeni li se va oferi, în 2026, posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la mai multe concepții grafice preselectate;
- Consiliul guvernatorilor ar trebui să decidă cu privire la noua concepție grafică la sfârșitul anului 2026.
Pentru mai multe informații, consultă pagina web dedicată procesului de reproiectare.
Î5. De ce ați ales „Cultura europeană” și „Râuri și păsări” ca posibile teme pentru bancnotele viitoare?
Dăm ascultare opiniilor cetățenilor europeni pe parcursul întregului proces de reproiectare. Temele au fost selectate pe baza rezultatelor sondajelor publice (a se vedea Î11) și cu asistența unui grup consultativ independent.
Rezultatele celor mai recente sondaje ale noastre au arătat un sprijin puternic pentru temele „Cultura europeană”, „Râuri: ape ale vieții în Europa” și „Păsări: libertate, reziliență, izvor de inspirație”. Pentru a reflecta într-un mod cât mai larg posibil preferințele publicului, Consiliul guvernatorilor a decis să combine temele legate de natură și mediu într-o singură temă: „Râuri și păsări”. Prin urmare, continuăm cu două teme: „Cultura europeană” și „Râuri și păsări”.
Î6. Cum ați decis care vor fi motivele destinate bancnotelor viitoare?
În anul 2024, BCE a încredințat unui grup de experți independenți, Grupul consultativ pentru motive, sarcina de a propune motive care să ilustreze cel mai bine temele selectate. Membrii grupului sunt experți în diverse subiecte legate de cele două teme. La începutul anului 2025, pe baza consilierii din partea grupului și a propriilor sale deliberări, Consiliul guvernatorilor a decis să includă atât temele selectate, cât și un set de motive pentru fiecare dintre acestea în concursul de grafică.
Î7 Care este calendarul concursului de grafică?
Concursul de grafică, lansat la data de 15 iulie 2025, se va desfășura în două etape.
- În prima etapă, graficienii care își au reședința în Uniunea Europeană sunt invitați să își depună candidatura până la data de 18 august, ora 12.00 (ora Europei Centrale). Toți candidații vor fi informați cu privire la rezultatul evaluării. Scopul este de a selecta până la 40 de graficieni (20 pe temă).
- În cea de-a doua etapă, graficienii selectați vor avea la dispoziție aproximativ cinci luni pentru a-și prezenta propunerile grafice în vederea evaluării de către juriul concursului de grafică. Concursul se va încheia cu selectarea de către juriul concursului de grafică a până la zece concepții grafice (cinci pe temă).
Consiliul guvernatorilor ar trebui să adopte decizia finală cu privire la elementele grafice până la sfârșitul anului 2026, în urma unui sondaj public.
Î8. Cine poate participa la concursul de grafică și în ce mod?
Concursul de grafică este deschis graficienilor cu reședința în Uniunea Europeană care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Pentru informații detaliate cu privire la cine poate participa și în ce mod, consultă documentația oficială privind concursul.
Î9 Cum au fost selectați membrii diferitelor grupuri de experți?
Pentru a oferi asistență în diferitele etape ale procesului de reproiectare, au fost înființate trei grupuri de experți independenți: Grupul consultativ tematic, Grupul consultativ pentru motive și juriul concursului de grafică. Aceste grupuri sunt formate din specialiști din întreaga Europă, reprezentând diverse domenii, precum proiectare, istorie, literatură, știință, artă și mediu academic, și asigurând o mare varietate de cunoștințe de specialitate și perspective. Experții au fost desemnați de băncile centrale naționale din Eurosistem și numiți de Banca Centrală Europeană.
Î10. Când vom avea în buzunare bancnote cu o nouă concepție grafică?
După selectarea elementelor grafice ale viitoarelor bancnote euro, Consiliul guvernatorilor BCE va lua o decizie cu privire la momentul producerii și emiterii noilor bancnote. Va fi nevoie apoi de mai mulți ani pentru ca primele bancnote să intre în circulație și să ajungă în buzunarele noastre.
Diferitele cupiuri ale actualei serii de bancnote euro au fost introduse treptat, pe parcursul mai multor ani. Nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la momentul și modul în care viitoarele bancnote euro vor fi puse în circulație.
Î11. Care este rolul publicului în procesul de reproiectare?
Toți cetățenii din zona euro pot să participe la sondajele noastre publice. Este foarte important pentru noi ca deciziile luate pe parcursul întregului proces să țină seama de opiniile unei mari varietăți de europeni.
Am demarat procesul cu un sondaj calitativ realizat în zona euro pentru a înțelege opiniile cetățenilor cu privire la tema viitoarelor bancnote euro. Apoi, în vara anului 2023, am invitat publicul să participe la sondajul nostru online referitor la temele posibile. În paralel, am comandat unei companii externe de studii un sondaj similar menit să asigure cea mai bună reprezentare posibilă a populației din zona euro.
După selectarea motivelor și încheierea concursului de grafică, vom evalua preferințele publicului cu privire la o listă de posibile concepții grafice preselectate. Se estimează că această evaluare va avea loc în 2026.
Î12. Materialele sau dimensiunea bancnotelor viitoare se vor schimba în procesul de reproiectare și vor fi introduse noi cupiuri?
Bancnotele euro actuale sunt tipărite pe hârtie din fibre de bumbac, care le conferă foșnetul special și le asigură rezistența la uzură. Căutăm în mod constant modalități de îmbunătățire a duratei de viață a bancnotelor noastre și de reducere a amprentei de mediu a acestora.
Intenționăm să avem aceleași cupiuri ca în seria actuală (5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR). În vederea facilitării trecerii la noile bancnote și a limitării costurilor de adaptare a echipamentelor de procesare a bancnotelor, este probabil, de asemenea, ca dimensiunile și culorile dominante să rămână identice.
Î13. Cine va decide cu privire la tema și elementele grafice finale?
Decizia finală va fi adoptată de Consiliul guvernatorilor BCE, luând în considerare opiniile publicului european și consilierea din partea grupurilor de experți. Deciziile Consiliului guvernatorilor vor fi anunțate pe website-ul BCE.
Î14 Vor fi consultate grupurile vulnerabile în cadrul procesului de reproiectare (de exemplu, persoanele cu deficiențe de vedere)?
BCE și băncile centrale naționale din Eurosistem au contacte periodice cu diverse grupuri de părți interesate. Spre exemplu, în timpul elaborării seriei existente de bancnote euro, am organizat consultări periodice cu Uniunea Europeană a Nevăzătorilor. De atunci, astfel de consultări au continuat și vor continua pe toată durata procesului de reproiectare.