content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Euro

Euro ne aduce împreună

Bancnotele și monedele euro ne reamintesc zi de zi, în mod tangibil, de libertatea, confortul și oportunitățile sporite pe care ni le oferă Uniunea Europeană.

La data de 1 ianuarie 1999, 11 țări din UE au introdus euro ca noua lor moneda comună. Inițial, euro a fost o monedă electronică, bancnotele și monedele euro fiind introduse trei ani mai târziu.

Astăzi, euro este moneda a 20 de țări din UE și a aproximativ 350 de milioane de persoane. Este una dintre cele mai importante monede din lume și aici, la Banca Centrală Europeană, depunem eforturi pentru a proteja valoarea sa.

Valoarea unității – 25 de ani de existență a euro

În ultimii 25 de ani, moneda euro a adus multe beneficii Europei. Aceasta prezintă încredere pentru milioanele de persoane care o utilizează zilnic, devenind un reper pentru stabilitate în întreaga lume și un simbol al unității europene.

Află mai multe despre realizările pe care le datorăm monedei euro

Bancnotele noastre euro

Bancnotele noastre euro simbolizează integrarea, deschiderea și cooperarea dintre popoarele Europei. Elementele grafice și cele de siguranță asigură unicitatea bancnotelor noastre.

Explorează bancnotele euro în 3D

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Care sunt avantajele euro pentru europeni?

Euro ne face viața mai simplă, facilitându-le cetățenilor traiul, munca și studiile în străinătate. La BCE, protejăm moneda euro, astfel încât tu să poți valorifica la maximum tot ceea ce are Europa de oferit.

Vezi cum îți îmbunătățește euro viața

Cum îi ajută euro în afaceri pe europeni?

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei zonei euro. Utilizarea unei monede comune permite companiilor să se dezvolte, întrucât reduce costurile și riscurile și încurajează investițiile.

Vezi cum beneficiază întreprinderile mici de euro

Știai că...?

Cele două linii paralele care traversează simbolul „€” semnifică stabilitate.

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Bancnotele viitoare

Elaborăm bancnotele viitoare cu scopul de a spori siguranța, sustenabilitatea și accesibilitatea acestora pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile. Află mai multe despre diferitele etape ale procesului și despre modul în care te poți implica.

Află mai multe despre planurile noastre privind bancnotele viitoare

Strategia privind numerarul a Eurosistemului

Pentru a-ți asigura în continuare libertatea de a alege numerarul ca modalitate de plată atât în prezent, cât și în viitor, BCE și băncile centrale din zona euro urmăresc cinci obiective strategice. Strategia noastră garantează că numerarul rămâne accesibil tuturor și continuă să fie acceptat ca mijloc de plată competitiv și fiabil și ca mijloc de tezaurizare.

Obiectivele noastre strategice privind numerarul
AGENȚII PROFESIONIȘTI CARE OPEREAZĂ CU NUMERAR
Ești agent profesionist care operează cu numerar la o bancă comercială, la un oficiu poștal sau la o altă instituție?
MAI MULT DESPRE EURO

Află mai multe informații pe teme legate de bancnote

Date privind circulația bancnotelor

Studiem cu atenție circulația bancnotelor euro și cererea de astfel de bancnote pentru ca tu să ai mereu acces la bancnote euro.

Bancnote și monede în circulație: statistici

Rolul internațional al euro

Euro reprezintă una dintre cele mai importante monede din lume. Monitorizăm și raportăm utilizarea sa în afara zonei euro.

Consultă cel mai recent raport al nostru
Nu ești expert? Consultă materialul nostru explicativ
Informații suplimentare
Cum aderă o țară la zona euro?

Toate paginile din această secțiune