Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Overzicht monetair beleid en markten

Prijsstabiliteit is de beste bijdrage die het monetair beleid kan leveren aan de economische groei

De hoofddoelstelling van de ECB is prijsstabiliteit. We zijn de mensen in het eurogebied van dienst door de euro zijn waarde te laten behouden. Hier vindt u meer info over ons beleid, onze instrumenten en de gevolgen daarvan voor uw dagelijks leven. 

Ook volgen we de financiële markten. Dit levert informatie op voor onze kerntaak, de prijzen stabiel houden, wat goed is voor de economische groei.

Monetairbeleidsbeslissingen

Elke zes weken nemen we beslissingen over het monetair beleid en bepalen we wat er moet gebeuren om de inflatie op 2% te houden. Onmiddellijk na de vergadering van de Raad van Bestuur lichten de president en de vicepresident de beslissingen uitgebreid toe tijdens een persconferentie.

Monetairbeleidsbeslissingen en meer

Monetairbeleidsverklaring

Elke zes weken nemen we beslissingen over het monetair beleid. We bepalen dan wat we moeten doen om de inflatie onder controle te houden. Ons visueel statement licht dit kort en in begrijpelijke taal toe.

Onze monetairbeleidsverklaring in een oogopslag

Instrumenten en beleidsmaatregelen

Wij voeren monetair beleid om de prijzen stabiel te houden en dat beïnvloedt hoeveel u moet betalen om geld te lenen en hoeveel rente u op uw spaargeld krijgt. Ontdek zelf hoe onze beleidsinstrumenten en -maatregelen werken.

Meer over onze beleidsinstrumenten

Monetaire transacties

We stellen de basisrentetarieven vast, maar voeren daarnaast ook openmarkttransacties uit. De meest recente informatie over deze transacties vindt u hier.

Meer informatie

Onderpand

Als banken geld van ons lenen, moeten ze als zekerheid een onderpand geven. Wat wij gepast onderpand vinden? Op zoek naar cijfers over onderpand dat de ECB ontvangt?

Meer informatie over onderpand
Covid-19
Ons antwoord op de coronapandemie

Transparantie

Meer informatie over de redenen achter de monetairbeleidsbesluiten en over de samenwerking in Europa

Monetairbeleidsverslagen

We publiceren verslagen van de vergaderingen waarin de Raad van Bestuur beslissingen neemt over het monetair beleid. Die bevatten een samenvatting van de gevoerde discussie.

Monetairbeleidsverslagen
Economisch Bulletin

In het Economisch Bulletin wordt nader ingegaan op de economische, financiële en monetaire ontwikkelingen waarop we onze monetairbeleidsbesluiten baseren.

Lees meer
Marktcontactgroepen

Voor de soepele en efficiënte uitvoering van ons beleid hebben we een aantal marktcontactgroepen opgezet. Via die groepen zijn we ook in gesprek met uiteenlopende marktpartijen en kunnen we de ontwikkelingen op de internationale financiële markten beter volgen.

Marktcontactgroepen
Openbare raadplegingen

We vragen regelmatig input bij beslissingen en initiatieven die effect hebben op de financiële markten. Via dat rechtstreekse contact profiteren we van de inzichten van betrokkenen en geïnteresseerden.

Lopende en eerdere openbare raadplegingen
Geen expert? Bekijk onze explainer
Meer info
Wat is monetair beleid?

Alle pagina's in dit deel