Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Eurosystemets kontantstrategi

Vi står fast vid vårt åtagande om kontanter och om att det alltid ska vara möjligt att betala med centralbankspengar.

Eurosedlarna och euromynten är lagliga betalningsmedel i euroområdet. Kontanter är viktiga för att du fritt ska kunna välja hur du vill betala och avgörande för den finansiella inkluderingen av alla grupper i samhället. 

Med vår kontantstrategi vill vi säkerställa att kontanter i euro fortfarande är lättåtkomliga, lättillgängliga och allmänt accepterade både som betalningsmedel och värdebevarare. Kontantstrategin ska även fortsättningsvis vara innovativ, säker och miljövänlig.

Vi skyddar den framtida tillgången till kontanter på flera sätt.


INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Vi garanterar tillgången till kontanter i euro

Vi säkerställer att det alltid går att få tag på eurosedlar och euromynt. De nationella centralbankerna erbjuder avgiftsfria kontanttjänster och arbetar för att pengar ska cirkulera i ekonomin så kostnadseffektivt som möjligt. Vi tar även hänsyn till behovet av kontanter i euro utanför euroområdet.

Läs mer om kontantlogistiken 

Vi stöder tillgången till kontanttjänster för alla

Privatpersoner och företag måste ha tillgång till sina pengar. Därför hjälper vi bankerna att tillhandahålla lämpliga kontanttjänster, som fria uttag av kontanter utan omotiverat höga avgifter. Även detaljhandelsbutiker kan erbjuda alternativa tjänster som cashback eller begränsade kontantuttag.

Läs mer om tillgång till kontanter

Vi ser till att kontanter accepteras överallt

De flesta invånare i euroområdet anser att det är viktigt att man kan betala med kontanter. Det är därför av största vikt att vi ser till att kontanter tas emot överallt. Då kan euroanvändarna fritt välja hur de vill betala, utan att de som inte har tillgång till elektroniska betalningar missgynnas.

Läs mer om kravet på att ta emot kontanter

Vi utvecklar innovativa och säkra eurosedlar

Eurosedlar skyddas av den senaste och mest effektiva tekniken för att sedlarna ska ha ett mycket gott skydd mot förfalskning och vara lätta att känna igen av allmänheten och av professionella kontanthanterare. Vi säkerställer att eurosedlarna håller hög kvalitet och arbetar med att ta fram nya sedelserier. 

Lär dig mer om framtida sedlar

Vi ser till att sedlarna är säkra och hållbara

Vi säkerställer att våra sedlar är säkra att tillverka och använda. Vi undersöker och testar exempelvis vilka effekter tillverkningen och cirkulationen av sedlar kan få på folkhälsan och miljön. Dessutom tar vi reda på hur sedlarna kan göras så hållbara som möjligt.

Läs mer om sedlarnas effekter på miljön

Djupdykning


Kontanternas roll

Kontanter är det vanligaste betalningsmedlet i butiker i euroområdet och kan användas av alla. Kontanterna har viktiga funktioner och fördelar.

Kontanternas funktioner och fördelar 

Konsumenternas attityder till betalningar

För att få bättre förståelse för hur konsumenterna ändrar sina betalningsvanor, och i vilken utsträckning, undersöker ECB vilka attityder och beteenden euroområdets invånare har när det gäller betalningar. 

Undersökning om konsumenters betalningsvanor 

Sedelparadoxen

De senaste åren har efterfrågan på sedlar konstant ökat samtidigt som användningen av kontanter i detaljhandeln förefaller ha minskat. Det är en företeelse som kallas sedelparadoxen.

ECB:s ekonomiska rapport nr 2, 2021 

Vanliga frågor

Kommer kontanter snart att försvinna? Får detaljhandeln vägra ta emot en kontant betalning? Har de nationella centralbankerna behörighet över sedlar och mynt?

Svar på vanliga frågor om sedlar och kontanter i allmänhet

Alla sidor i detta avsnitt